Zojuist stuitte ik op een Belgisch onderzoek naar problemen die kinderen ervaren. Nu zou je denken dat pesten hoop in het lijstje zou staan, maar dat zien zij helemaal anders! Uit de 23.000 gesprekken die Awel (de Belgische kindertelefoon) krijgt, wordt maar liefs in meer dan 3.400 gevallen de band met de ouders genoemd. De problemen uit de mond van een kind, is dus ”problemen met je ouders”.

Om dit verder te onderzoeken zijn er tientallen gesprekken tot de bodem onderzocht. Eerst werd nog gedacht dat het over strenge regels zou zijn. Maar voor regels bleek begrip. Maar waar het kind wel de problemen in zag was het gebrek aan aandacht. Te weinig beschikbaar zijn en het gevoel hebben dat alle onderwerpen bespreekbaar zijn. Problemen met je nieuwe partner, of met je werk of de scheiding. Hierdoor geven ze aan een veilige omgeving te missen waar ze problemen op andere gebieden kunnen bespreken.

Een lijstje van waar kinderen hun problemen zien:
1. Relatie met de ouders
2. Verliefdheid/afwijzing
3. Vrienden maken/helpen
4. Ruzie met vrienden
5. Niet goed in je vel zitten
6. Relatie met medeleerlingen
7. Pesten/cyberpesten
8. Gezondheid en lichaam
9. Partnerrelatie/uitmaken
10. Depressie/zelfmoord

Wanneer je deze lijst ziet, is het weer zo duidelijk hoe belangrijk een veilige omgeving (op school) is voor een kind! Wat vind jij hiervan?